Pagini

luni, 24 iunie 2013

Perspectiva dreptului de proprietate în România

'Nu ne vindem țara' este un slogan manipulator încă utilizat în spatiul public. De eficiența lui au beneficiat foarte mulți care au știut să fructifice avantajele momentului. Manipularea care se realizează prin acest slogan este asocierea înțelesului a vinde = a trăda prin prezența cuvîntului țară.
Ceea ce mi-a atras atenția în mod deosebit este lansarea de către politic a unor idei privitoare la restricționarea dreptului de proprietate prin îngrădirea dispoziției asupra proprietății. Mă refer aici la tranzacțiile cu terenuri agricole. Nivelul foarte jos, slab la care a ajuns dezbaterea publică mă face să cred că aceste idei vor fi transpuse foarte rapid în legislație.

În acțiunea politicului să știți că există o oarecare continuitate. Punctul culminant poate fi retragerea din Constituția revizuită a garantării dreptului de proprietate. Asta înseamnă că din toamnă, după ce va fi votată noua Constituție, toate deciziile politice care încălcau dreptul de proprietate vor căpăta legitimitate. Taxa auto, de timbru sau de primă înmatriculare va fi perfect legală și nu se va mai returna, demararea proiectelor periculoase pentru mediu va fi mult mai facilă, îngrădirea proprietății va fi la ordinea zilei.

Faptul că atenția antreprenorilor politici a fost atrasă de tranzacțiile cu terenuri agricole poate atenționa asupra împuținării peste măsură a resurselor bugetare. Acest fenomen este cauzat de scăderea bazei de impozitare și sărăcirea populației, lipsa banilor la buget ducînd inevitabil la începerea unei canibalizări între clanurile politice inclusiv prin intermediul justiției.

Situația economică internațională care nu dă semne de revenire va face ca banii adunați de politicul românesc să continue să se împuțineze. Mai mult ca sigur că va exista un nou acord cu FMI de unde vor mai putea fi împrumutați niște bani. Ceea ce mă îngrijorează pe mine sînt posibilele consecințe pe termen lung a 'foamei de bani publici'. Dacă 'flotarea controlată' de politic a cursului de schimb a început a fi utilizată mai intens de către sistem pentru a face profit, mă determină să cred că atitudinea și măsurile de impunere a taxelor se vor schimba. Scăderea tva la pîine deja a fost anulată. Continuînd raționamentul, pot să afirm că în anii următori nu va mai exista nici o garanție reală că proprietatea nu va fi încălcată în goana după bani a aleșilor. Atenția politicului se va îndrepta probabil și asupra economiilor din conturile bancare. Dacă proprietatea nu va mai fi garantată prin Constituție, nimic nu cred că va mai putea opri abuzurile de orice tip asupra dreptului de proprietate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu