Pagini

marți, 28 mai 2013

Ce faci dacă … (III)

… ești chiriaș, ai o proprietate imobiliară închiriată și vrei să-i propui proprietarului o reducere de chirie. Algoritmul următor poate fi aplicat indiferent dacă e vorba de o proprietate rezidențială sau una comercială.
 Primul lucru care trebuie să-l faci este să te informezi, să ai o imagine clară asupra pieței. Perioada pe care o traversăm este categoric în favoarea clientului; asta înseamnă că prețurile sînt în scădere pe toata gama de proprietăți imobiliare, iar trendul va continua cel puțin cîțiva ani de acum încolo. Deci timpul curge în favoarea ta, nu trebuie să te grăbești.
 În momentul în care îi vei propune proprietarului o scădere a chiriei, de regulă, acesta va ezita să-ți dea un raspuns clar și în cele din urmă îți poate respinge propunerea. El știe cu siguranță că investiția ta în amenajarea magazinului nu se recuperează foarte repede. Așadar dacă chiria pentru magazinul tău ți se pare prea mare în comparație cu piața, prima dată încearcă să obții mai mult credit de la proprietar: fie devansezi termenul la care îi plăteai, fie pur și simplu întîrzii plata invocînd lipsa vînzarilor. De la lună la lună poți obține chiar și cîteva săptămîni bune, care pot fi în avantajul tău într-o eventuală negociere.
 În schimb dacă ai închiriat o locuință și vrei să re-negociezi prețul, asigură-te că i-ai lăsat proprietarului impresia că ești interesat să rămîi pe termen lung în eventualitatea unui răspuns pozitiv; chiar dacă îți respinge propunerea, spune-i că tot vrei să mai rămîi 4-6 luni. În felul acesta vei reuși să-l liniștești și vei avea timpul necesar pentru ca să-ți cauți ceva convenabil. În plus poți să-ți faci bine calculele privind raportul dintre garanția plătită de tine la începutul relației și datoriile care rămîn de plătit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu