Pagini

joi, 31 mai 2012

Banca centrală și criza economică

Așa cum am afirmat de multe ori pe acest blog, cauza principală a oricărei depresiuni economice o reprezintă amestecul/ intruziunea statului în economie. Cînd mă refer la stat, mă refer la absolut toate instituțiile statului: parlament, guvern, banca centrală, ... . Perioadele de depresiune economică sînt răspunsul pieței la acțiunile statului.
V-ați gîndit vreodată ce implicații negative în economie au deciziile statului în domeniul politicii monetare? Nu cumva criza din ultimii ani reprezintă efectele negative ale unei politici monetare eronate?
Mecanismul funcționează cam așa: pe orice piață cererea și oferta determină prețul de tranzacție; ce se întîmplă dacă în decurs de cîțiva ani masa moentară crește de cîteva ori datorită intervențiilor statului? Sau scade excesiv de mult? Raportul dintre moneda națională si alte moende se schimbă, cu influențe directe asupra fundamentelor economice, deci și asupra nivelului de trai.
Vă invit să ascultați justificarea Marii Depresiuni explicată de Milton Friedman, după care să încercați un exercițiu de gîndire și să faceți o paralelă criza actuală. În mod sigur veți găsi multe similitudini și aceeași actori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu