Pagini

luni, 28 mai 2012

BNR și încrederea

Țin să precizez că, în opinia mea, BNR este o instituție a statului și o asimilez politicului. Independența ei nu o comentez, așa cum nu comentez independența celorlalte puteri ale statului, justiția, guvernul, ... . Dar aceasta insituție are unul dintre cei mai ascultați politicieni: guvernatorul.
Iată cîteva bile albe care sporesc încrederea:
- recomandările guvernatorului date celorlalți politicieni, și care au fost implementate întocmai. Vă mai aduceți aminte cînd guvernatorul simțea pe propria piele birocrația - mergînd să-și depună declarațiile fiscale pentru podgorie -, și declara că există prea mult birocrație legată de activitatea firmelor? Era într-o toamnă. Exact peste cîteva luni de la această ieșire publică depunerea declarațiilor fiscale a trecut pe online.
Să nu uităm că orice politician din România care vrea să schimbe ceva la politica fiscală, trebuie să treacă mai întîi pe la BNR.
- mie personal mi-a plăcut și PR-ul facut prin intermediul unor bănci străine care, oficial, își dădeau cu părerea prin presa românească despre anumite evoluții pe termen scurt. Dacă le-ați urmărit, știți bine la ce bănci mă refer.
- discursul public se pliază extrem de bine pe capacitatea majorității de a înțelege. Mi se pare haioasă teza conform căreia piața nu știe/ nu vede că fundamentele economice sînt bune, și trebuie să vină bnr-ul să le spună asta! Piața reflectă percepțiile asupra prezentului, iar fundamentele urmează aceste percepții.
Iată și cîteva bile negre:
- în primul rînd faptul că a lăsat să se înțeleagă faptul că banii împrumutați de la FMI vor proteja cursul de schimb, ceea ce e fals. Micile intervenții au legătură mai degrabă cu se întîmplă pe scena politică. Ca dovadă observați evoluțiile recente.
- rostogolirea în viitor a împrumuturilor de genul celui de la FMI, cu vărsarea costurilor cu dobînda direct în inflație.
- lipsa experienței comerciale. Impactul diferitelor măsuri în zona comercială este evaluat mai mult pe baze teoretice.
- frica excesivă de dezinflație/ deflație tratată cu măsuri anapoda. 'Creșterea consumului cu orice preț' pentru că avem 'deficit de cerere agregată' prin taxarea exacerbată a consumului (24%) sau prin sporirea cheltuielilor bugetare care nu creează valoare adăugată. Non-sens.
Absolut toate efectele politicilor statului se văd în fundamentele economice, iar acestea sînt create de percepția pieței asupra economiei. Orice intervenție anormală va fi corectată de piață, atît timp cît aceasta există.

2 comentarii:

  1. Imi place ca incerci sa fii obiectiv cu o institutie care urmareste doar interesele bancilor cu capital strain in Romania, in loc sa aplice rolul in politica monetara si stabilitatea financiara conform prevederilor legale de functionare.
    Daca ar fi sa vorbim numaid espre faptul ca in ultimii 10 ani nu a reusit nici macar o data sa isi atinga tinta de inflatie propusa.
    BNR-ul a devenit vocal cand s-a pus in discutie nivelul salariilro "muncite" de "expertii" din directii si sucursale.
    Doar un singur exemplu din activitatea acestei institutii care poarta in mod abuziv titulatura de national, fara a activa in interesul natiunii romane, cum o fac multe alte banci centrale :

    http://www.realitatea.net/bnr-vrea-sa-cumpere-farfurii-cu-fir-de-aur-de-66-000-euro_947331.html

    A bon entendeur, salut!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ bucuresci
    e firesc ca institutiile statului (inclusiv bnr) sa nu reprezinte 100% interesele populatiei. demonstratia aici: http://scenariieconomice.blogspot.com/2011/06/un-paradox-aparent.html

    important pentru fiecare este sa aiba o imagine cit mai clara asupra realitatii pentru a lua decizii cit mai bune.

    RăspundețiȘtergere