Pagini

duminică, 17 februarie 2013

Prețul vinde?

Categoric da. Desigur că ceea ce contează cel mai mult este calitatea produsului raportată la gusturile și puterea de cumparare a pieței. Structura și dinamicitatea costurilor sînt foarte importante, mai ales în cadrul trendului deflaționist pe care îl traversăm.

Probabil ați observat că acolo unde apare eticheta reduceri de preț atenția clinetului este captată. De obicei aceste reduceri afișate în afara sezonului de reduceri au două roluri: primul poate fi acela de produs ancoră – tehnică abordată de magazinele care ofera multe tipuri de produse și care fac reducere la un singur sortiment cu gîndul de a atrage clientul în magazin, client care o dată intrat va cumpara și alte produse. Alt rol poate fi acela de a vinde stocuri de marfa nevandabilă. În acest caz, dacă cumperi în valoare de o anumita sumă beneficiezi de o reducere.

Dpdv psihologic un anunț de genul 'dacă cumperi un produs, al doilea îl primești gratis' poate suna mult mai bine în urechea clientului decît un anunț de reducere 50% la toata gama de produse. Faptul că va primi ceva gratis contează mai mult decît dacă va cumpara ceea ce dorește la jumătate de preț. Situația este favorabilă vînzătorului pentru că va vinde mai mult.

Prețul ridicat nu înseamnă întotdeanua calitate și valoare adaugată pe măsură. Această strategie se adresează cumpărătorilor amatori de bunuri scumpe care nu se prea pricep în a evalua calitatea acelor bunuri. Dacă locația magazinului tău este într-o zonă considerată a fi centrală iar, să zicem, produsul X costă destul de puțin comparativ cu celelalte produse din aceeași gamă, ai mai mari șanse să-l vinzi dacă îi pui preț mare decît dacă afișezi prețul real. Un preț mic într-un magazin care vinde lucruri mai scumpe indică o calitate scazută și nu atrage clienții care vizitează astfel de magazine. Deci nivelul prețului trebuie adaptat la nivelul pretențiilor ridicate de zona în care ai magazinul, și nu întotdeanua un pret mic este cheia succesului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu