Pagini

vineri, 8 februarie 2013

Cultele și statul

Un subiect vechi, dar foarte mediatizat de presa din Romania. Vreau să vă dau cîteva informații despre legătura cultelor cu 'lumea' aceasta. Ideea este că dacă aveți o percepție reală asupra lucrurilor, puteți să beneficiați de foarte multe oportunități.
Probabil nu știați, dar orice cult recunoscut de stat este subiect de drept privat. Exact ca și proprietatea ta, numai că un cult are un mod specific de a administra această proprietate privată. De aici și firescul taxelor impuse celor care vor anumite servicii sau vor să viziteze anumite imobile vechi, monumente istorice.
Un alt aspect legat de dreptul de proprietate: mare parte din deținerile cultelor au fost naționalizate cu destul de mult timp în urmă. Exact la fel cum comuniștii au naționalizat alte proprietăți private, indiferent de natura lor (imobiliare, afaceri, ... ). Calapodul juridic al retrocedărilor este același pentru toți - de la restituirea în natură pînă la acordarea de acțiuni la Fondul Proprietatea.
Dpdv economic cultele au un mare privilegiu - acela de a avea un statut similar cu firmele off-shore, adică nu plătesc taxe. În plus nu pot fi controlate de autoritățile publice de control (ITM, garda finanicară, ...) și se bucură de aceleași facilități ca și celelalte persoane juridice cînd vine vorba de fonduri europene, de posibilitatea de a primi sponsorizări (cu deducerile fiscale aferente pentru sponsori). Nu comentez faptul că în proprietatea cultelor se află și terenuri agricole, păduri, hoteluri și pensiuni, imobile de tot felul, spații comerciale, autoturisme și multe altele, parte din ele aducătoare de profit. Acestea se pot găsi în orice proprietate privată.
Utilitatea publică declarată a cultelor le aduce acestora și fonduri de la bugetul de stat. Știm cu toții interesul politicului pentru orice mijloc de comunicare cu expunere masivă pe opinia publică, care probabil este motivația fundamentală a acestor plăți și a facilităților economice.
Aceasta este realitatea din teren. Nu comentez aspecte de etică, moralitate, politică sau cele legate de încrederea statistică în culte.
Ceea ce este constructiv și important de știut este faptul că pot exista multe feluri în care o colaborare cu unul din culte poate aduce avantaje economice pentru ambele părți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu