Pagini

miercuri, 12 septembrie 2012

Piata valutara - despre leu

Dupa cum se stie, cererea si oferta influenteaza pretul pe orice piata.
Leul se tranzactioneaza in special pe piata romaneasca si destul de putin la extern; sumele care se vehiculeaza la extern nu pot influenta decisiv pretul leului. De departe statul reprezentat prin BNR este cel mai mare jucator si probabil cel mai prezent in piata. Mai sint comerciantii - cei care incaseaza sau platesc in valuta, populatia si speculatorii. La fel de mult conteaza si conjunctura economica in care ne aflam. 
Ce stim sigur: in luna octombrie cursul bnr devine curs oficial pentru nivelul accizelor pentru urmatorul an; in lunile noiembrie si decembrie cresc importurile cu ocazia sarbatorilor; avem an electoral; deficitul bugetar trebuie sa se incadreze in anumite limite; restantele la banci au crescut, iar tendinta este de continuare a cresterii.
BNR-ul, ca reprezentant al statului, este interesata in primul rind de finantarea adecvata a acestuia, dupa care urmeaza obiectivele precizate de lege (inflatie, preturi). Pina acum deprecierea leului a ajutat statistic la mentinerea deficitului bugetar in anumite limite chiar daca tinta de inflatie a fost putin depasita. De fapt nu a fost nimerita niciodata, deci conteaza prea putin.
Fiind an electoral cheltuielile bugetare vor fi mai mari, spagile de partid de asemenea. Dupa 'succesul rasunator' al vinzarii de bonduri la extern se zvoneste ca MFP-ul va mai iesi in aceasta toamna cu sume mai mari. Tot la acest capitol, sa nu uitam ca Finantele au incheiat zilele trecute un acord international pentru un imprumut de 1 mld de euro; probabil vor mai urma si altele daca vinzarea de bonduri nu va fi satisfacatoare. Tragind linie se observa ca statul va fi detinator net de euro iar cheltuielile le are in lei, deci va vinde euro, mare parte din suma pina in alegeri. (Ca de obicei dupa alegeri vor fi taxe mai mari, austeritate bugetara, recesiune, ..., deci numai vesti proaste pentru leu).
Foamea de bani a statului va face probabil ca bnr-ul sa faca cartile astfel incit pretul leului sa fie putin mai mare decit la inceputului lunii viitoare cind se ia referinta pentru acczie. Aici avem 2 scenarii posibile: fie leul se va mai deprecia, urmind apoi o apreciere, fie isi va continua lent trendul de apreciere, cursul din octombrie ajungind astfel sa fie in favoarea statului.
Dpdv al restantelor la banci nu sint probleme daca variatia acestora este una lenta. Pina acum s-au inregistrat numai succese spijinite de programul prima casa, centura de siguranta de la fmi, trecerea graduala la ifrs-uri. Se pare ca testul deprecierii recente a leului a fost trecut de banci.
Comerciantii sint alta categorie de jucatori pe piata valutara. Se stie ca pe final de an acestia vind lei. Tot pe final de an vor mai fi de vinzare niste sume in euro trimise de cei care lucreaza in afara.
Daca ne bazam numai pe premisele de mai sus, rezulta ca leul isi poate continua trendul de usoara apreciere. Aici poate interveni o intelegere a bnr-ului cu bancile comerciale prin care acestea sa poata sa repatrieze ceva fonduri in euro in acesta toamna, scenariu in care leul va cam bate pasul pe loc ( 4.4 - 4.5).
Si acum contextul intenational, la fel de important.
Dinspre Germania si zona euro incep sa vina stiri negative privitoare la o incetinire a cresterii economice. Dpdv comercial inseamna ca economiile periferice ale UE vor produce si vor vinde mai putin.
De ce credeti ca atunci cind euro de depreciaza (adica economia zonei euro nu merge bine) toate monedele emrgente - zlot, forint, coroana, leu - se inscriu pe acelasi trend? Simplu. Toata aceasta zona emegenta are un singur element in comun: sectorul bancar. In fiecare tara emergenta gasim cam aceleasi banci, filiale si sucursale ale unor banci mari din zona euro. Cind vin stiri negative legate de Germania sa zicem, riscurile cresc mai ales in economiile emergente, iar aceste banci vind monede emergente contra euro.
Sa nu uitam ca in noiembrie sint alegeri in SUA. Ca oriunde in lumea asta, politicul va incerca sa mentina lucrurile caldicele pina obtine voturile, dupa care volatilitatea va putea creste.
In acest articol mi-am propus sa va dau cit mai multe informatii care ar putea sa influenteze cursul leului in perioada urmatoare si care pot fi folosite de fiecare pentru a face anumite prognoze. Decizia de investitie apartine fiecaruia, asa ca ma abtin sa-mi dau cu parerea in privinta unor nivele de pret.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu