Pagini

miercuri, 8 iulie 2009

False explicatii ale crizei

Incepand din epoca medievala, oamenii au cautat mereu un ţap ispasitor al evenimentelor negative care le afectau viata si nivelul de trai. O personificare a acestui rau a fost si este o nevoie stringenta a maselor in a acoperi frica de posibilele schimbari negative care ar putea aparea in viitorul apropiat.

Daca in spiritualitate raul este intruchipat de diverse personaje cu care trebuie luptat pentru a trece bariera spre libertate, in viata de zi cu zi apar diverse “fantome” pentru a oferi o explicatie facila, usor de asimilat de orice om, indiferent de gradul de educatie. Acest tip de pansament psihologic are un rol benefic in calmarea maselor.

O prima falsa explicatie a crizei este cea oferita de asa-zisa teorie a conspiratiei. In acest caz, avem in fata un adversar care este denumit doar in termeni generici, ne-personali, adversar care doreste raul comunitatii. Structura logica a acestei teorii este foarte simpla, ceea ce ii confera un grad de acceptabilitate destul de ridicat. Practic, poate fi intalnita in mai toate basmele populare, fara sa mai vorbesc de exemplul din “Miorita”.

Fiind un rod al dezinformarii, teoria conspiratiei nu va putea fi niciodata validata de evidenţă. Scopul propagarii este de a construi temeri si de a crea un sentiment de inutilitate al oricarui efort depus in intelegerea si combaterea elementului negativ care este vazut ca rod al conspiratiei; in acest mod poate fi afectata libera initiativa a adeptilor acestor idei.

Din punct de vedere economic, propagarea acestei teorii prezinta si avantaje pentru dezinformatori. Suportul propagarii este aducator de profit. Fie ca vorbim de site-uri, de tv sau de alt canal de comunicare, traficul crescut sau audienta marita este de dorit.

Este bine stiut ca orice schimbare care are lagatura cu socialul se petrece lent, comporta destul de multe elemente aleatoare si poate fi prevazuta intr-o oarecare masura analizand tendintele actuale.

O a doua explicatie, mai putin intalnita decat prima, este de origine nationalista. Justificarea crizei vine din faptul ca marile afaceri, resursele si energia sunt detinute de companii straine, si ca atare noii proprietari fac ce vor. De fapt, nationalismul este vecin bun cu socialismul, adeptii acestuia devenind nostalgici ai vremurilor trecute. Dar si in acest caz, asistam la o dezinformare cu aceleasi scopuri: profitul si paralizia gandirii si initiativei.

Dar acestea sunt ultimele probleme care trebuiesc rezolvate azi. In primul rand avem o criza internationala, reactii sociale si comportamente diferite in functie de tara, factori politici care se pricep sau nu la economie, ... , si in felul acesta obtinem o mare agitatie.

Un comentariu:

  1. Nerecunoasterea erorilor profunde de conceptie ale legilor pe care se bazeaza sistemul economic "capitalist" (bazat pe profit si productivitate, care indreptateste acumularea de resurse si bunuri avand ca justificare un drept al proprietatii discutabil) si neinlocuirea acestor erori cu niste idei cu adevarat juste, care sa tina cont de toate realitatile secolului 21 sunt nodul primar pe lantul cauzal ce a produs actuala "criza" globala.

    Lacomia este doar o cauza secundara pe acest lant..

    Asa cum ai spus Daniel, corpul social se schimba lent, este greoi. Cresterea in intelegere si deci facilitarea unei schimbari in bine poate veni doar prin efort individual. Si asta nu pentru ca in grup oamenii ar fi mai incapabili, ci pentru ca in prezent, cei ce controleaza canalele de informare au foarte putin interes sa propage informatii care au ca finalitate schimbarea din profunzime a gandirii "contribuabililor". Pentru ca pot deveni liber cugetatori si atunci... cine mai plateste oalele sparte de cei care sunt deasupra sistemului?!...

    RăspundețiȘtergere