Pagini

joi, 2 august 2012

Părerea mea despre referendum

Sîntem în perioadă de criză economică și mai mult ca sigur că 2012 va fi pe minus. Dacă mai adăugăm că Romania are de rambursat anul acesta o parte din datoria publică externă, plus efectele deprecierii leului, trendul este și mai clar conturat.
În acest context banii adunați la bugetul de stat sînt mai puțini, implicit fondurile care se sifonează sînt mai puține. În ciuda faptului că 'apele financiare bugetare' au scăzut, 'peștii' au rămas aceeași, dar cu un spațiu de manevră mai redus. Ceea ce am văzut în spațiul public cu ocazia acestui referendum nu este decît începutul unei canibalizări între clanurile politice care cu siguranță se va acutiza în perioada următoare.
Consecințele economice nu pot fi decît negative. Instabilitate politică, creștere de taxe, deprecierea cursului, scăderea investițiilor și creșterea somajului - sînt doar cîteva urmări. Din punctul meu de vedere nu contează ce partid e la putere deoarece absolut toate partidele din Romania au dovedit prin ceea ce au făcut atunci cînd au deținut puterea că sînt de stînga, indiferent de denumire.
Contează rezultatul referendumului? Pentru mine nu. Probabil nici pentru tine. Ce contează cu adevărat este că dezechilibrele la nivel macro se vor adînci și mai mult, iar nivelul de trai va continua să scadă. Majoritatea va resimți această scădere în prima parte a anului viitor.
Am urmărit puțin și calitatea argumentelor, a ideilor din media. Aspectul care îl consider de luat în seamă este acela al nivelului educației, al calității capitalului uman care este deținut de majoritatea cu drept de vot. Încercați să analizați acest aspect prin prisma capacității de a produce valoare adăugată și o să vă speriați puțin. Dar impactul cu adevărat serios va fi pe termen lung, atunci cînd vor apărea rezultatele politicilor implementate în ultimii ani, politici care vizează factorul uman.

Un comentariu:

  1. eu personal cred ca e cel mai fericit eveniment din viata natiei. fara gluma. presupunand ca numai 50% din ce apare acum la TV, de ambele parti, e adevarat, e minunat ca aflam si noi in ce tara traim de fapt. lasati spoiala de bunastare de pe calea victoriei. intr-o astfel de tara nu poate exista dezvoltare. cel mai important rezultat al acestui referendum este ca aflam cate ceva. de fapt la toti indicatorii stam din ce in ce mai rau, iata http://romaniadeieri.blogspot.ro/
    probabil tot la fund ne duceam, dar mai in liniste
    canibalizarea de care vorbiti e cel mai sanatos lucru care se poate intampla, poate se face putina curatenie si putem sa construim

    RăspundețiȘtergere