Pagini

miercuri, 9 decembrie 2009

Ce ne aşteaptă în 2010 - certitudini

1. Codul Fiscal la art 34 - plata impozitului, prevede că aceşti contribuabili (firmele) urmează să aplice din 2010 sistemul plăţilor anticipate la plata impozitului pe profit, reperul fiind nivelul impozitului declarat pentru perioada precedentă. Altfel spus, fiscul vrea banii înainte de termen, chiar dacă vânzările scad şi siguranţa că voi realiza profit în perioada următoare nu mai există.

Rezultatele vor fi: o scădere a colectării bugetare, continuarea trendului de suspendare sau încetare a activităţii firmelor româneşti, şi ce este cel mai important - şomajul va creşte. Faptul că piaţa este extrem de imprevizibilă face din plata anticipată a impozitului pe profit un impozit pe trecut. Mergând pe aceeaşi logică, finanţele ar putea să ne propună ca plata tva-ului să se facă anticipat, fiecărui salariat urmând să i se reţină la sursă 19% din venitul net :-)

2. De remarcat faptul că o dată cu creşterea deficitelor bugetare este posibil ca subvenţiile pentru agricultură să scadă sau să nu mai existe. Reacţia va fi în lanţ: creşterea costurilor la producători - creşterea preţurilor la raft. Echilibrul pieţei cred că se va stabili la un nivel al vânzărilor mai redus ca în prezent, cu preţuri unitare mai mari. Apreciez că preţurile la alimente nu vor creşte spectaculos datorită lipsei de lichidităţi din piaţă, dar cu certitudine vor creşte.

3. Somajul real din sectorul privat va continua să crească, cu toate consecinţele de rigoare în domeniul vânzărilor, bancar, imobiliar, ... .

4. Preţurile în imobiliare vor continua să mai scadă, cel puţin cele de ofertă. Dar o dată cu creşterea restanţelor la rambursarea creditelor de orice fel ne apropiem de acel procent critic, care va determina orice bancă să treacă la executarea clienţilor restanţieri.

3 comentarii:

  1. Domnule Cazangiu - puteti va rog sa-mi faceti o recomandare?
    In 2008 am luat un credit de nevoi personale in lei ( ca asa a zis dnul Isarescu - sa iau in moneda in care castig)- dar se pare ca am pierdut pe tot parcursul anului 2009 - in special din cauza unei dobanzi de 19,5% ( se raporta la un indicator fantoma- piata financiar-bancara). In urma unor demersuri ( a se citi reclamatii, petitii) am reusit sa-mi schimb acest credit intr-unul in euro raportabil la Euribor-ul la 3 luni fara alte comisioane si am o dobanda de 11,67% acum. Consecinta a fost scaderea ratei cam cu 20% -lucru important pt mine acum. Mi-e ca pe termen lung am facut o decizie proasta - durata creditului e 8 ani. Pt 2010 ar trebui sa imi schimb creditul iar in lei sau sa-l las in euro?(sunt cam 10.000 euro - echivalentul a 42.000 lei). Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe termen lung nu cred ca exista cineva care ar putea sa spuna ce se va intampla in economie si cum vor evolua pietele, asa ca daca acum sunteti in avantaj, e foarte bine. Teama nu este ceva rational pe care sa va bazati cand luati o decizie.

    RăspundețiȘtergere
  3. in prezent, euribor se afla la minime istorice- 1,5%... in 2008, era de 5,5%, valoare care va fi atinsa dupa reinceperea cresterii economice, probabil peste 2-3 ani cel putin. in concluzie, in acest orizont de timp rata dobanzii la creditul dvs va ajunge probabil la 15,5%. singura problema pt. dvs. este o degradare accentuatata a cursului leu/euro - insa nu se mai poate vb. de asa ceva cand este vorba de relansarea economiei... in viitor, faceti o refinantare cu un credit in euro dar care sa aiba o marja fixa mai mica decat cea de 10% de la creditul pe care il aveti in prezent. succes!

    RăspundețiȘtergere