Pagini

miercuri, 3 iunie 2009

Democratia

Definitia democratiei din "Manualul corectitudinii politice" de V. Volkoff mi s-a parut interesanta deoarece completeaza destul de bine ideile exprimate in articolele precedente, idei referitoare la toxicitatea masurilor factorului politic cu incidenta directa asupra economicului. De fapt, gresita intelegere a sistemului politic actual, a acceptarii benevole a iluziei in locul certitudinii, conduce la clasificarea ca fiind benefice unele masuri economice coercitive.

Ce este democratia?

"
DEMOCRATIA
Trebuie sa distingem intre cuvant si obiect.
Adjectivul democratic contine o judecata pozitiva: ceea ce este democratic e bun, ceea ce nu este democratic, e rau. Toate acestea ne fac sa credem ca in curand in dictionare, cuvantul democratic va fi inclus la articolele frumos, convenabil, demn, fericit, cinstit, just, intelept, util, veridic.
Numai niste chiţibuşari, suspecti de incorectitudine politica, ar putea remarca urmatoarele:
- in democratia ateniana, fiecare cetatean avea in medie 5 sclavi;
- Magna Charta, care a fost primul text democratic al timpurilor noastre, i-a fost impusa lui Ioan Fara de Tara de catre baronii sai, nu de masele populare;
- Hitler a fost adus la putere de democratia germana.
Acestea sunt detalii, datorate valurilor istoriei, asupra carora este mai bine sa aplicam datoria de a uita. Sa notam totusi ca printr-o abila deturnare de sens, aplicata asupra cuvantului aristocratie, cuvantul democratie nu mai are antonim decat cuvinte peiorative, cum ar fi tiranie, despotism, fascism.

Cam asta am avut de spus despre cuvant. Cu democratia ca atare, lucrurile stau altfel. Daca se respecta definitia data de dictionar - "doctrina politica conform careia suveranitatea trebuie sa apartina ansamblului cetatenilor" - ea poate prezenta anumite pericole. De exemplu:
- majoritatea populatiei se simte in nesiguranta, dar acest lucru nu este politic corect (PC) fiindca pune problema represiunii;
- majoritatea poporului se teme de somaj, dar asta nu este PC fiinca se ajunge la chestiunea imigrantilor;
- majoritatea poporului doreste sa utilizeze ori de cate ori are nevoie autostrazile si caile ferate costruite din banii lui, dar aceasta atat. Nu este PC, punand problema dreptului la greva.
Iata de ce este PC sa nu consultam poporul atunci cand nu avem siguranta ca va raspunde asa cum este PC sa o faca. De exemplu: abandonul suveranitatii, adoptarea constitutiei UE.
"

In definitia de mai sus, autorul se raporteaza la reperul numit corectitudine politica, care poate fi tradus ca si opinie unica generata si intretinuta de media, cu influente nete in determinarea comportamentului economic.

Deci, valoarea ca si concept economic este dependenta nu numai de perceptiile umane sau de sentimente, ci si de gradul de dezinformare al subiectilor care participa pe piata, precum si de subtilitatile abil strecurate in intelesul real al unor notiuni de baza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu