Pagini

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Darîmarea de mituri - ep VII

Azi ne vom ocupa de modelul romanesc de gîndire egocentrică, aplicat în economie. 'Știu eu mai bine' sau întreprinzători de tipul 'one-man-show', caracterizează această abordare. Altfel spus, ne-știința de a delega responsabilități unor oameni care se pricep îți va aduce prejudicii.

Pentru majoritatea adepților acestei gîndiri, prea tîrziu pentru a mai repara ceva, dar la momentul prielnic pentru a învăța din greseli, voi încerca să demolez mitul conform căruia poți face foarte multe lucruri în domeniul afacerilor bazîndu-te doar pe propriile tale cunoștințe sau experiențe.

Uitîndu-te în urmă și analizînd parcursul tău sînt sigur că remarci de tipul 'dacă aș fi știut …', 'dacă nu mă grăbeam … ' sau 'ce bine ar fi fost … ' sînt prezente în analiza ta. Și mă refer aici atît la finanțele personale, cît și la business. Activînd într-un anumit domeniu de activitate în care te-ai specializat și în care vrei să fii printre cei mai buni, indiferent că ești angajat sau pe cont propriu, nu poți fi foarte bun la toate. Acest fapt a fost înțeles de mult timp în economiile vestice astfel încît s-au dezvoltat foarte multe tipuri de servicii și afaceri de nișă. Avantajul este că atunci cînd ai nevoie de ceva (produs sau serviciu) găsești rapid specialiști - valoare adaugată mare la prețuri bune.

Am cunoscut direct oameni foarte buni în domeniul lor de activitate care au crezut că 'merge și așa' și au intrat în diverse afaceri care le-au consumat mulți bani, timp și efort. Foarte puțini au reușit să se redreseze. Ceea ce vreau să spun este că dacă vrei să investești, să-ți administrezi economiile sau afacerea, și știi că partea financiară nu este domeniul tău forte, cel mai bine apelează la cineva care se pricepe. Fie ca asociat sau simplu prestator de servicii. Pînă să semnezi un contract, testează mai multi potențiali furnizori și încearcă să înțelegi cît mai bine sfaturile lor. Abia apoi ia o hotărîre și alege pe cel care-l consideri a fi potrivit pentru tine. În funcție de natura serviciilor la care apelezi poți să-i plătești chiar numai în funcție de rezultatele obținute. În timp vei acumula foarte multe cunoștințe în domeniul financiar care te vor ajuta pe viitor. E mult mai bine să înveți de la un specialist decît să înveți din greșeli pe banii tăi. 

Și încă ceva: gîndește-te clar la potențialele interese ale celui care încearcă să-ți vîndă un serviciu sau să te consilieze. De exemplu nu poți avea nici o garanție asupra eficienței unei sugestii de economisire venită din partea unui reprezentant al unei bănci. Niciodată acesta nu îți va spune că nu este bine ceea ce vrei să faci sau că există și alte variante mai bune atît timp cît salariul lui depinde de îndeplinirea unui target. Pe scurt, încearcă să eviți agenții de vînzări cînd cauți informație de calitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu