Pagini

duminică, 17 martie 2013

Dreptul de proprietate asupra banilor

Citesc pe Mediafax o știre: sistemul bancar cipriot va fi salvat temporar cu bani furați de guvern 'peste noapte' din conturile de depozite și economii. Pretextul este o așa numită taxă excepțională. Dpdv principial, o taxă se aplică din momentul în care intră în vigoare doar veniturilor viitoare, nicidecum veniturilor realizate pînă la momentul intrarii în vigoare a respectivei taxe. Dar poate fi încadrată ca taxă pe proprietate; pe dreptul de proprietate asupra banilor pe care îi ai depuși la bancă. Aici apare însă caracterul discriminatoriu al acestei 'taxe': nu se aplică unitar pentru absolut toate drepturile de proprietate asupra banilor. E ca și o taxă pe casele care sînt vopsite în albastru, să zicem. Celelalte culori nu se taxează. Aberant, nu?
Părerea mea este că ne aflăm abia la începutul trendului deflaționist. Cu siguranță că pe viitor vor ieși la lumină din ce în ce mai multe fraude cu un singur autor colectiv - statul -, și precedentul creat în interiorul UE prin această taxă se va perpetua. Raritatea banilor începe să se manifeste, iar economiile din bănci vor fi din ce în ce mai vizate de măsurile politicului din simplul motiv că sînt mult mai vizibile și mai ușor de taxat decît oricare altă variantă. Observați că dacă cresc taxele pe profit va exista o problemă socială cu șomerii. Dacă crește tva-ul, cei cu venituri scăzute și fără economii vor fi obligați să consume mai puțini și s-ar putea ca veniturile lor să nu le acopere nevoile de bază. Deci risc de revolte pentru politic. Fundamentul real al acestei decizii este sistemul de vot actual.
Deciziile la nivel european par a fi focusate din ce în ce mai mult pe termen scurt. Nimeni nu mai gîndește nici măcar pe termen mediu. Consecințele economice ale acestei taxe asupra economiei cipriote probabil vor fi similare cu cele ale impunerii austerității în Grecia. Și tot la fel de probabil este că vor urma decizii din ce în ce mai aberante dpdv al bunului-simț în țările europene cu economii șubrede. Dacă nu vor exista reacții dure care să ducă într-un final la anularea acestei taxe, urmările sînt previzibile.
Partea pozitivă, pentru că orice situație nouă are și o parte pozitivă, este că apele vor fi tulburate și mai tare și noile oportunități nu vor întîrzia să apară. Vreau să zic că în ape tulburi, cînd foarte mulți sînt bulversați de ceea ce se întîmplă, se fac cele mai mari profituri. Esențial este însă ca percepția vremurilor să fie cea corectă. O confirmare o vei primi doar atunci cînd vei obține profit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu