Pagini

vineri, 15 martie 2013

Identitatea pe internet

Iți poți contrui o identitate sau un brand personal, poți să-ți lansezi afacerea și în social media sau pur și simplu îți poți convinge viitori clienți prezentînd anumite idei sau analize.

Desigur că părerea celor care consumă informația prezentată de tine contează. Dar ce faci cînd apar comentarii recursive vădit răutacioase ascunse sub umbra anonimatului?

Pe internet găsești anonimi în mai toate categoriile posibile de prezentare a informației: de la comentarii, bloguri anonime sau care folosesc un pseudonim, pînă la site-uri care se vor a fi de informații. Și ceea ce este cel mai interesant este traficul care reușesc să-l realizeze aceste site-uri, precum și dezinteresul cititorului pentru sursa informației pe care o consumă. Mă refer aici la site-urile de limba română.

Dacă la capitolul comentarii anonimatul poate fi justificat prin ușurința postării, nu același lucru poate fi spus despre site-urile anonime. De fapt în spatele unui pseudonim se pot ascunde fie anumite interese clare – și aici vorbim de manipulare în scop politic sau financiar -, fie anumite sentimente de inferioriate care au evoluat în adevărate complexe.

În primul caz se pot încadra anumite campanii politice susținute de agenții de comunicare sau echipe plătite de un partid sau altul. Atît timp cît anonimitatea este ignorată de cititori, costurile unei asemenea campanii scad substanțial. Îți poți angaja cîțiva oameni care să se ascundă în spatele a zeci de pseudonime, care să se contrazică între ei și să creeze iluzia unor dezbateri adevărate. Poți să cazi ușor în capcana acestora doar cititnd comentariile lor și încercînd să duci mai departe discuția. În arta comunicării, cine 'face carțile' (adică inițiatorul) poate conduce discuția foarte ușor spre concluzia dorită, mai ales că insitinctul de a urma turmei (adică linia comentariilor deja postate) este foarte prezent în mentalitatea romanească. Și nu uita: dacă ai anumite frici în a face ceva – adică decizia ta nu se bazează pe argumente total raționale sau stăpînești mai puțin un domeniu - , nu te lăsa convins de părerile postate pe internet pentru că tu vei suporta consecințele.

A doua categorie, aceea a oamenilor pe care anonimitatea îi ajută să facă față anumitor complexe de inferioritate și le dă senzația că dețin controlul atunci cînd interacționează în mediul virtual, este cea mai interesantă dpdv psihologic. Aceștia pot fi recunoscuți cel mai adesea prin faptul că țin cu orice preț să demonstreze că ei au dreptate, iar cînd argumentele logice li se termină, trec la injurii. Deseori starea lor se spirit se transpune în conținutul pe care-l generează. Chiar dacă și-au rezervat domenii proprii de internet sau folosesc platforme gratuite, fii sigur că dacă îi vei deranja sau contrazice pe site-ul lor chiar afișînd propria ta identitate, vei fi cenzurat. Forța argumentelor nu exista pentru această categorie. Ei pun mare preț pe cei care le dau dreptate într-un fel sau altul pentru că aprecierea pe care o simt este un surogat perferct pentru deficitul de stima de sine pe care îl au. Ei nu pot fi considerați că și-au ales spațiul virtual pentru a defula emoții negative datorită consecvenței pe care o demonstrează. Pentru ei spațiul virtual este o lume în care se pot manifesta sub o identitate nouă, închipuită, diferită de cea reala. Probabil frustrările, lipsa stimei de sine și a valorizării personale, irascibilitatea crescută cu rădăcini în prototipul educațional timpuriu sînt principalele cauze care îi fac pe aceaștia să li se pară că sînt ne-înțeleși în spațiul real, să se închidă în sine și să apară pe online. Îi vei recunoaște prin faptul că se cred deținătorii unor 'adevăruri unice' și nu prea au treabă cu logica. Timpul pe care și-l petrec online este consistent. Vei observa asta privind rapiditatea cu care îți răspund la orice comentariu. Ce este interesant la acest tip de oameni este că pot fi fără voința lor material didactic pentru studiul comportamental. Asta e singura parte pozitivă a acestor tipuri de site-uri.

2 comentarii:

  1. Nu toata lumea doreste sa-si strige identitatea in gura mare pe internet. Daca tu doresti sa asociezi anonimitatea cu cenzura in lipsa argumentelor, nu ai decat. Eu am intalnit multi "identificabili" care procedeaza in felul descris de tine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hai sa nu exageram; a afisa identitatea proprie nu inseamna ca o 'strigi in gura mare'. Ma bucur ca ai observat ca 'eu doresc sa asociez anonimitatea cu cenzura in lipsa argumentelor'; este perfect adevarat in ceea ce priveste a doua categorie de anonimi pe care am descris-o in articol. Adica te ascunzi in spatele unui pseudonim pentru ca iti da senzatia ca detii controlul asupra situatiei si ca poti sa defulezi absolut orice, inclusiv injurii (care, daca observi, nu au nici o treaba cu logica si cu argumentele). Faptul ca nu te simti bine in pielea ta indica o stima de sine scazuta si te face sa apelezi la pseudonime. Sincer, dpdv psihologic eu nu vad alt motiv care sa te indemne sa afisezi o identitate falsa.
    Concluziile din acest articol sunt desprinse in urma unui studiu practic facut de mine pe mai multe site-uri anonime timp de luni bune.
    Sînt perfect de acord cu tine ca exista destul de multi care își afiseaza identitatea reala si cenzureaza fara nici o logica. Dar subiectul articolului nu era acesta, ci anonimitatea pe internet.

    RăspundețiȘtergere