Pagini

miercuri, 20 martie 2013

O intoxicație și nimic mai mult

De mai bine de un an, cu fiecare veste tristă care vine dinspre politic - ultima fiind aceea cu depozitele din Cipru - observ că recomandări de genul cum să ne 'ferim' de agresiunea statului prin cheltuirea lichidităților proprii sînt din ce în ce mai prezente pe online. Cumpărați aur, teren agricol, casă la țară sau orice altceva pe argumentul că vine hiperinflația sau, mai nou, statului îi va fi mai greu să impoziteze un activ (să zicem o casă) decît banii dintr-un depozit bancar. O mostră o aveți aici. Nu mai comentez afirmațiile de genul că investițiile în imobiliare își păstrează valoarea în timp; puteți să vedeți și singuri cît de 'exactă' este această informație.
Cel mai probabil aceste intoxicări mediatice au scopuri precise.
Părerea mea este că ne aflăm în plin trend deflaționist, iar următoarea etapă va fi creșterea prețului banilor. În condițiile unei dezinflații urmată de deflație reală (nu ce calculează BNRul), nu văd nimic mai ne-eficient decît să rămîi fără lichidități abia la începutul unei perioade în care cash-ul va fi rege, iar prețul activelor va scădea. Desigur că și în cazul licidităților ai nevoie de o anumită prudență în adiminstrarea lor.
Pentru adepții practicanți ai teoriei hiperinflaționiste - adică cei care nu fac numai propagandă unor idei, dar le și aplică - încercați să vindeți activele pe care le-ați achiziționat în ideea de a obține un preț de tranzacționare, o marcare la piață. Sînt sigur că prețul pe care un cumpărător ar fi dispus să-l plătească pe acel activ este sub prețul vostru de achizție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu