Pagini

joi, 21 februarie 2013

Informația de calitate

Internetul este principala sursă de informație gratuită – asta pentru cine știe o caute! – sau locul de unde poți cumpara informații. În domeniul economic nu există informație gratuită de calitate: fie trebuie să cumperi o carte, să citești un articol care poate fi un PR sau cînd vine vorba de ce poți face cu banii tăi poate ascunde manipulări ordinare, fie găsești foarte multe generalități. Fiecare caz în parte, fiecare problemă sau dilemă financiară are anumite aspecte particulare de care trebuie ținut cont atunci cînd se ia o decizie. Cu cît este mai complexă, cu atît riscul de a lua o decizie gresită crește.

Ce vreau să spun este că nu trebuie să pui la baza deciziilor tale exclusiv informații primite gratuit. Acest sfat nu se aplică în cazul în care ai o persoană de încredere, din familie sau cunoscuți, sau lucrezi tu însuți în domeniul financiar. De cele mai multe ori o părere avizată nu strică. 

Și o să vă dau citeva exemple.

Toată media discută despre cît de mult a crescut inflația, și cît o să crească prețurile pe viitor. Dacă aveai în plan o investiție și chiar crezi ce apare în media, în mod sigur te vei grabi să faci achiziții pîna nu cresc prețurile. Dar nu te-ai gîndit niciodată că tot tam-tam-ul mediatic are ca singur scop o încercare de creștere a consumului într-o perioadă de dezinflație și că de fapt banii din buzunarul tău reprezintă targetul principal.

Despre sfaturile gratuite privitoare la moneda și modalitatea de economisire nu mai comentez și sper că ai învațat din experinețele pe care le-ai avut pînă acum.

Pe scurt, cînd primești informație gratuită gîndește-te în primul rînd la sursa acelei informații și la interesele potențiale ale acestei surse. Dacă nu stăpînești bine ideile pe care le primești, nu lua decizii pe baza stării de spirit sau a sentimentelor pe care ți le-a creat vizionarea unei emisiuni tv sau vizionarea unei informații pe internet. De cele mai multe ori decizia nu va fi în favoarea ta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu