Pagini

miercuri, 6 noiembrie 2013

Religia ca o afacere

Religia este o opțiune personală. Fiind una dintre componentele socialului care dă sens existenței unei comunități, religia poate fi asemanată cu politica în ceea ce privește impactul social. Instituționalizarea religiei a permis din plin finanțarea acesteia de către diverse interese, pe care nu le comentez.

În schimb mi se pare foarte interesant modul în care oamenii donează bani și sprijină aceste religii. Și cred că aparține naturii umane dorința de a recompensa o persoană care pînă în momentul deciziei tale de a plăti a făcut voluntariat, iar serviciul lui îți aduce valoare adaugată în ceea ce tu întreprinzi în dezvolatarea ta personală. La nivel macro-social, calitatea serviciilor spirituale depinde de gradul de educație al majorității. Pînă aici totul este firesc.

Intersecția acțiunii religioase instituționalizate cu diverse interese (politice sau de altă natură) este locul în care începe businessul. Expunerea mare de care beneficiază anumite personaje (lideri și reprezentanți religioși) este calea pe care pot fi transmise mesaje către populație. Puterea simbolică pe care aceste personaje o dețin în interiorul comunității dau credibilitate acelor mesaje și ridică prețul unor astfel de servicii. Vorbim de bani, de avantaje fiscale sau influență.

Elementul esențial care face posibilă existența acestui business este confuzia. O confuzie majoră în care cad enorm de mulți oameni. Mă refer la acceptarea prelungirii nefirești a puterii simbolice dincolo de granițele normale ale unei discuții spirituale. Credința se manifestă ca și spiritualitate și dezvoltare personală, iar credulitatea apare atunci cînd încrederea este acordată reprezentantului religios în chestiuni care țin de politică sau de alte aspecte ale 'vieții lumești'.

Nu cred că există o religie care să nu aibă o mai mare sau mai mică implicare în acest business, totul depinzînd de gradul de educație al populației. Și încă ceva. Pentru a practica o spiritualitate autentică nu ai nevoie decît de cunoștințele necesare. Restul obiectelor religioase pot fi încadrate la categoria de business.

Ceea ce merită speculat sînt condițiile în care statul recunoaște o religie, deoarece statul oferă cultelor recunoscute o serie de faciliățti fiscale și chiar bani. Deci, ce-ați zice de înființarea unui nou cult – 'cultul oamenilor deștepti' să zicem -, care să primească statul de offshore în tot ceea ce face plus bani de stat? :-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu