Pagini

duminică, 29 septembrie 2013

Ce să vînd?

Știu că sînt destui oameni care dețin lichidități în măsură să le ofere un anumit comfort și să le permită în același timp să investească în afaceri noi. Foarte mulți dintre aceștia însă sînt dominați de un sentiment negativ privind perspectiva economiei românești, percepție creată de mass media. Această percepție îi împiedică să înceapă proiecte noi și îi pune în postura în care nu fac altceva decît să-și consolideze economiile.

Printre fricile care le paralizează inițiativa sînt: fiscalitatea foarte ridicată care scade mult probabilitatea ca un bun cu valoare adaugată mare sa fie vîndut pe piața internă, sîcîiala produsă de stilul securist și corupt în care au loc controalele la firme și trendul mereu scăzător al puterii de cumparare al populatiei care induce sentimentul că peste un an este posibil ca vînzările să-ți scadă dacă nu reușești să te duci suficient de mult în jos cu prețul la raft.

Dilema care îi domină pe mulți este: ce sa vînd astfel încît să nu fiu obligat să închid afacerea după o perioadă scurtă, perioadă în care probabil nu voi recupera investiția inițială?

Răspunsul la fricile de mai sus este simplu. Un consultant bun te poate scăpa de o parte din povara fiscală prin metode legale, un fond pentru șpaga controlorilor și dezvolatarea de relații bune cu aceștia este o altă soluție. În ceea ce privesc puterea de cumparare în scîdere și dilema de mai sus, răspunsul este puțin mai elaborat.

În primul rînd trebuie să te gîndești la structura costurilor. Caută materii prime mai ieftine, încearcă să negociezi reduceri pentru păstrarea relației cu acei furnizori. Fii atent și la cheltuielile de personal. Stabilește printr-un calcul momentul oportun dincolo de care afacerea ta nu mai poate continua și nu întirzia să acționezi dacă va fi cazul. Limitarea perderilor este un alt subiect la care trebuie sa fii atent.

În ceea ce privește alegerea obiectului de activitate, acesta depinde de domeniul în care ai experiență, te pricepi în sensul că cunoști acele produse sau ai cunoștinte tehnice privind producția acelor bunuri, sau pur și simplu ai un asociat de încredere care cunoaște acel domeniu. Fără să îndeplinești aceste condiții, probabilitatea să nu iei în considerare toate aspectele importante în calculele tale este foarte mare și riști să închizi afacerea mai repede decît te așteptai.

4 comentarii:

  1. Poti sa ai cel mai bun consultant si cea mai valoroasa idee, ca la mafia care exista in institutiile statului, nu poti rezista fara "taxa de protectie"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact la asta ma refeream si eu cînd am mentionat acel fond pt șpagă. Și încă ceva: sînt cazuri în care controlorii propun o taxă de protecție, plătibilă de obicei de 2 ori pe an, și poți să mergi la negru cît vrei! Avantaj de ambele părți, deci numai de bine! Ma bucur că ați menționat acest aspect care pe mulți îi sperie, dar lucrurile stau exact pe dos: șpaga chiar are efecte pozitive asupra profitabilității.

      Dar și un consultant bun te poate ajuta foarte mult! Ma refer aici la cineva cu experiență în comercial, în relația cu autoritățile statului. Mai ales dacă ești dominat de diverse frici și nu știi cum să faci ca să-ți scazi taxele de plătit, să plătești mai puțin sau deloc din ceea ce ai de plătit sau pur și simplu să-ți optimizezi costurile fiscale astfel încît prețul final să fie mai mic. Și să nu uităm că în vînzări creativitatea este de bază în a inventa metode prin care să faci clientul să-ți intre în magazin și să cumpere.

      Ștergere
  2. Ma ia jalea cand citesc despre aceasta taxa de protectie perceputa tocmai de cei care trebuie sa verifice ca taxele ajung la buget. Incep sa le dau dreptate celor pe care ii credeam nebuni cand afirmau ca se sifoneaza bani intr-un an cat tot bugetul. Si cata ipocrizie afisata prin ziare si tv cum ca se incearca eradicarea evaziunii, de catre chiar cei ce o incurajeaza...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta am scris eu aici: http://www.danielcazangiu.ro/2013/02/marota-evaziunii-fiscale.html

      Si ce crezi ca ar mai vedea populatia la stiri daca ar crede ca ceea ce vede acum sint numai păcăleli de genul celei de mai sus?

      Seria de articole pe care am denumit-o 'dărîmarea de mituri' tocmai rolul ăsta îl are.

      Ștergere