Pagini

luni, 3 iunie 2013

Reforma sistemului public de sănătate

Este evident faptul că absolut toate serviciile și beneficiile sociale asigurate de stat cu 'titlu gratuit' au un cost mult mai mare decît cel al pieței, o calitate scăzută și reprezintă doar supape pentru sifonarea banului public. Nimic altceva.
Ultimii ani au dovedit rentabilitatea unor spitale, policlinici sau chiar cabinete medicale individuale private care nu numai că s-au menținut pe piață, dar s-au extins foarte mult, semn că există cerere solvabilă suficientă.
 
Scenariul de reformă radicală la care mă gîndesc implică desființarea tuturor unităților medicale deținute de stat și eliberera licențelor de funcționare pentru privat. Concomitent contribuția pentru asigurările sociale de sănătate va dispărea, și o data cu ea și CNAS-ul și orice altă structură de administrare a banilor publici destinați sănătății. Impozitul pe profitul obținut de toate afacerile private prestatoare de servicii medicale va fi calculat în continuare dar nu se va mai plăti ca pînă acum, ci va fi utilizat de către unitățile generatoare pentru a presta servicii medicale gratuite categoriilor sociale cu venituri foarte mici, venituri demonstrabile pe baza unui card emis de autorități. Mai mult decît atît, impozitul pe salariul cîștigat de personalul medical poate avea aceeași destinație. Observați că în prezent impozitele care ar urma să finanțeze aceste gratuități nu reprezintă sume foarte mari și renunțarea la ele nu va avea un impact bugetar semnificativ. Aceste sume se vor multiplica în momentul în care sursele generatoare se vor înmulți; surplusul poate fi colectat la bugetul de stat.

În acest fel concurența între spitale va asigura calitatea serviciului medical, prevenția la nivelul individului va fi încurajată în mod real, iar medicii vor fi plătiți la adevărata lor valoare. De asemenea, orice barieră legislativă de intrare pe piața medicală trebuie să fie abrogată pentru a perimte mediului concurențial să se dezvolte.

Singurele obiecții la o astfel de schimbare vin doar din partea celor care încasează sume mari fără o contraprestație de pe urma perpetuării ineficienței în sistemul actual: toți ordonatorii de credite, de la minister și pînă la directorii de spitale și companii farma benficiare de contracte cu statul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu