Pagini

sâmbătă, 29 iunie 2013

Dărîmarea de mituri – ep IX

Azi ne vom ocupa de mitul conform căruia economia românească va înregistra creșteri reale în perioadele următoare.

Creșterea economică presupune sporirea valorii adăugate create în economie concomitent cu creșterea consumului și /sau a exporturilor. Din această perspectivă structura costurilor este foarte importantă. Știm cu toții că din 2007 și pînă acum alinierea prețurilor la energie cu cele din UE a fost amînată. Acesta a fost un atu foarte important pe care economia românească la fructificat la adevăratul ei potențial. Da, acesta este potențialul real și depinde direct de calitatea forței de muncă, de infrastructura existentă, de permisivitatea mediului fiscal și birocratic în derularea unei afaceri. În anii următori acest atu va disparea, prețurile la enegie urmînd să se alinieze la cele din UE.

În altă ordine de idei, partea pozitivă a crizei își face simțită prezența prin înlăturarea a tot ceea ce era ineficient pentru standardele de cost actuale. Prin urmare, ceea ce a mai rămas din industria comunistă nereformat fie va dipărea, fie va trebui să fie restructurat în vederea încercării unei vînzări, presiunea pe cheltuielile bugetare de asigurări sociale fiind în creștere.

În aceste condiții în care dimensiunea activității economice stagnează sau se reduce, apetitul pentru economisire se va accentua. Lipsa valorii adăugate nou create din economie va adînci deficitul de cerere obligînd astfel băncile să crească dobînzile într-o primă fază, iar la scurt timp să înceapă restructurarea portofoliilor de credite neperformante prin lichidarea garanțiilor. Riscul semnificativ care împiedică momentan băncile să execute ipotecile prin licitație este dat de temerea bancherilor de posibila intrare într-un cerc vicios, și anume o scădere substanțială a prețurilor imobiliarelor ar putea fi o motivație puternică pentru cei care au credite ipotecare de a nu-și mai plăti ratele.

În mod sigur România este pe creștere în ultimele luni și cred că așa se va termina și 2013, dar din pacate totul provine doar dintr-un calcul statistic fără efect asupra nivelului de trai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu