Pagini

vineri, 5 iunie 2009

Dezbatere: Inflatia - urmatorul pas? (II)

Comparatia

Asa cum bine se stie, moneda scripturala se creeaza de bancile private pe baza indicatorului numit multiplicatorul creditului.

De exemplu, persoana X depune in cont la banca Y suma de 100 lei. Banca constituie un cont bancar care contine 100 lei, cont purtator de dobanda. Deci X depune 100 lei cash, si primeste un cont cu 100 lei scripturali. In acest moment exista o suma de bani dubla (200 lei), rezultata in urma raporturilor juridice, contractuale dintre creditor si banca.

Acest rationament este asemanator celui in care apar derivatele financiare. Putem spune ca banca a emis un instrument financiar derivat, care are ca activ suport cash-ul primit, numita moneda scripturala. Prin natura sa, moneda scripturala poate exista numai intr-un cont bancar, bineinteles purtator de dobanda. Din acest punct de vedere, cantitatea totala de moneda scripturala poate fi privita ca un portofoliu de derivate financiare, avand la baza cantitatea de cash adunata in trezoreria bancilor. Numai ca sistemul perfect legal de rezerva fractionara le permite bancherilor sa emita astfel de “derivate” si fara acoperire totala in cash.

O singura deosebire exista aici comparativ cu derivatele financiare autentice, si anume aceea ca piata monetara se regleaza singura prin intermediul inflatiei, valoarea reala a posibilelor “active toxice” fiind astfel variabila.

Ratiunea acestui mecanism o vad aplicabila partial in economie, doar in perioadele speculative. Urmarile pe termen mediu nu pot fi altele, decat cresterea inflatiei, iar pe termen lung schimbarea detinatorilor drepturilor reale de proprietate asupra bunurilor si afacerilor, situatie analizata intr-un articol precedent.

In plan politic, nu cred ca vor exista conflicte militare deschise deoarece interesele natiunilor puternice pot fi indeplinite pasnic. Probabil schimbari vor exista in organizarea guvernelor si in gestionarea fondurilor publice.

In plan social, privind prin prisma egalitarismului (nivelul de trai va scadea per ansamblu societatilor), miscarile vor fi sporadice si fara consistenta. Rezultatele acestor posibile mici “focuri de paie” vor fi cu siguranta capitalizate politic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu