Pagini

joi, 23 mai 2013

Free market

Un concept real care a existat și a stat la baza dezvoltării SUA de azi, foarte benefic pentru promovarea eficienței și inovației în orice domeniu al activității umane și bază a democrației adevarate. Ceea ce experimentăm în prezent ca sistem economico-politic nu este altceva decit închipuita dictatură a prostimii care în goana ei după beneficii necuvenite a ajuns să trăiască mai rău decît ar fi făcut-o într-o piață liberă. Iluzia care menține calmul acestei majorități este egalitarismul aplicării unor drepturi și obligații economice.

Observați cum drepturile fundamentale individuale s-au diluat consistent și au făcut loc unor 'drepturi economice' care lasă tot mai puțin spațiu liberei inițiative și stabilesc granițe clare acțiunii umane. Dintr-un anumit punct de vedere totul este foarte firesc. Dreptul la educație gratuită vine la pachet cu obligația de a consuma toate programele de învățămînt trasate de politic, dreptul la sănătate gratuită vine la pachet cu multe ineficiențe profitabile ale medicinei, … . Ceea ce vreau să spun este că nimeni pe lumea asta nu va acționa în direcția scoaterii sale dintr-o piață deja existentă. Politicul niciodată nu va renunța la impozitele și taxele percepute pentru servicii publice gratuite pentru că aceste fonduri reprezintă o sursă importantă de profit pentru el, medicina niciodată nu va fi motivată să investească în inovație în direcția eradicării unor boli atît timp cît statul finanțează cu sume imense tratamentele actuale care asigură o moarte lentă pacientului, învățămîntul public nu va fi niciodată corelat cu piața muncii și va avea parte de schimbari dese menite să bulverseze beneficiarii acestor servicii și să limiteze astfel probabilitatea unor viitoare revolte ale maselor, … .

Părerea mea este că sistemul actual își demonstrează ineficiența, o nouă încercare de corelare între modelul de organizare sociala și gradul de inovație existent fiind criza prin care trecem. Așa cum într-o piață liberă aveai nevoie de continuitate de cîteva generații pentru a construi o afacere mare, acum poți face asta mult mai repede dacă dispui de suficientă inteligență pentru a avea o corectă imagine a realității, a permeabilității politicului la bani privați. Dacă nu, șansele tale sînt mult mai reduse decît în cazul în care ai fi trăit într-o piață liberă.

În concluzie, omenirea în ansamblul ei dispune de mult mai puțină inteligență decît dispunea pe vremea cînd piața liberă exista cu adevărat, și asta în ciuda înmulțirii rapide a oamenilor. Toată construcția politică de azi are ca scop, pe de o parte crearea unui cadru rigid în care să se miște prostia pentru a evita pe cît posibil riscul de revoltă, iar pe de altă parte de a asigura condițiile și de a satisface mult mai rapid interesele private fundamentate pe inteligență, pe capital.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu