Pagini

vineri, 25 ianuarie 2013

Noul impozit pe venit

De la început țin să precizez că nu sînt de acord cu nici o creștere de taxe sau cu statul de tip social/socialist. Am mai scris pe tema asta. De asemenea nu sînt de acord cu totala lipsă de predictibilitate a modificărilor fiscale care se fac și care nu lasă spațiu de re-orientare pentru mediul privat. Cum ar fi fost, spre exemplu, ca schimbările de natură fiscală în legislație să se petreacă numai o dată pe an și la o data fixă, să zicem 1 ianuarie? Propunerile, dezbaterea publică, normele de aplicare/ implementare, precum și forma finală a noii impuneri ar fi fost cunoscută din timp și inclusă în calculul economic de orice antreprenor.
Iată că au fost publicate modificările la Codul Fiscal. Vizate sînt firmele mici cu cifră de afaceri anuală pînă în 100 mii eur. Cei care nu mai aplică procentul de 3% pe venituri sau cei care sînt obligați să-l aplice au cîteva avantaje:
- criteriul privind numărul de salariați nu mai este valabil - deci dacă ești în continuare micro poți să-ți reduci din cheltuieli. În plus, cei care nu mai au contract de muncă pot primi și ceva bănuți de la stat.
- dacă devii peste noapte plătitor de impozit pe profit - neavînd prea mari cheltuieli înregistrate vei plăti cu siguranță mai mult - ai cîteva alternative, printre care deschiderea unei noi firme care conform legii va fi oblogatoriu micro. Asta pînă se așează lucrurile și poți să-ți faci calculele.
- dacă autoritățile cred că prin această schimbare combat evaziunea fiscală se înșeală. E clar că firmele care nu mai aplică 3% la venituri vor fi interesate să-și fiscalizeze toate cheltuielile pentru a obține un profit cît mai mic. Dar să nu uităm că la orice tip de firmă o 'cheltuială' înregistrată în contabilitate reprezintă și o ieșire de numerar, care altfel ar fi trebuit să îndure cei 16% pe dividende, deci interesul pe aceste 'cheltuieli' exista pînă ca legea să fie modificată.
În schimb, statul va înregistra o creștere a șomajului venită dinspre microîntreprinderi. 
Soluții sînt, economia nu va scădea. Per total, lucrurile se mai simplifică puțin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu