Pagini

miercuri, 31 martie 2010

Dărîmarea de mituri - ep. I

Încep astăzi o serie de articole care se va ocupa cu argumentarea falsității unor idei vehiculate în media.

A trecut ceva timp de cînd făceam anumite previziuni pentru evoluția economiei românești și a monedei naționale. Perspectiva descrisă atunci poate fi completată foarte bine de acest articol.

Primul mit: plasamentele în depozite în România sunt atractive. Ruptă din context, afirmația poate fi înghițită foarte ușor, dar ...

Un lucru este cert: economia românească are fundamente economice din ce în ce mai slabe. Faptul că suntem în UE, NATO, avem acord cu FMI, vom avea F 16 și scut anitrachetă, dă un sentiment de securitate posibililor investitori. Principala schimbare adusă de criză la nivel modial este polarizarea lichidităților, ca atare și a proprietăților în diferite domenii.

Privită în contextul UE, Romania poate fi atractivă prin prețurile mici la active (terenuri, afaceri falimentate de criză, concesiuni ieftine, etc) și muncă. O interpretare a aprecierii leului poate fi și aceea conform căreia nivelul prețurilor la active a atins un prag de rentabilitate care merită să fie fructificată. Cumpărătorii vin cu euro, iar leul se apreciază.

Șomaj în creștere, falimente de firme din ce în ce mai multe, o legislație stufoasă și instituții de control corupte, restanțe bancare care cresc exponențial, împrumuturi externe pentru consum (salarii și pensii, sau bani pentru interlopi), ... , cam așa arată economia românească. Care ar fi motivația unora care să vină să-și plaseze aici economiile doar pentru că randamentele la depozite sunt mai mari?! Întrebarea este una retorică, răspunsul fiind evident: nu există o asemenea motivație, riscurile asociate fiind destul de mari.

În primul rînd, ceea ce poate face ca sume importante să fie investite în achiziția de active este armonizarea legislației vamale cu cea a UE. Practic, e ca și cum produc un bun să zicem la Vaslui (unde am costuri mult mai mici) și îl vînd în București; profit maxim.

În al doilea rînd, să presupunem adevarată afirmația de mai sus, că banii vin în Romania după plasamente atractive, iar leul se întărește. Bun. Deci băncile care oferă asemenea randamente fără să vîndă acei bani mai departe sub formă de credite, ar trebui să vină cu bani de acasă, ceea ce nu prea cred că se întîmplă în condițiile creșterii alarmante a provizioanelor.

Desigur că se poate argumenta că băncile împrumută statul prin achiziția de titluri de stat. Dar scăderea dobînzilor din ultima perioadă, coroborată cu faptul că băncile se apropie cu pași repezi de limita superioară a deținerilor de titluri, demonstrează clar că aprecierea recentă a leului are alte rațiuni decît aceea a atractivității prețurilor la depozite. Pe de altă parte, scăderea dobînzilor ar fi trebuit să ducă la stoparea sau retragerea banilor plasați cînd dobînzile erau cu mult mai mari, ceea ar fi dus la o depreciere suplimentară. Deci mitul goanei investitorilor după plasamente este dărîmat.

PS: - deprecierea de azi a leului va fi una temporară, trendul fiind de apreciere.
- nu am inclus apartamentele la activele căutate din motive bine întemeiate; le voi dedica un articol separat.

7 comentarii:

  1. Intregul articol pare sa argumenteze o depreciere viitoare a leului, iar la final inchei cu:
    "deprecierea de azi a leului va fi una temporară, trendul fiind de apreciere"
    Care sunt justificarile?

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte simplu: admitand premisele scenariului expus de mine in articol (intrarile de lichiditati nu au ca scop depozitele, ci achizitiile), singura concluzie este ca leul se va aprecia.

    Pe termen mediu insa, evolutia leului depinde si de evolutia economiei europene.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iar Europa cade vor gandi asa de multi...
    Adevarul e ca totul cade in jurul nostru! nimeni nu stie cine va tine sandramaua in picioare mai mult pentru ca in acest moment totul are sanse sa pice.

    Care sunt avantajele Romaniei? Oameni docili si usor de controlat, care muncesc pana crapa si se multumesc doar cu sperante, cu destule frustrari cat sa consume orice, oricat, oricum si in cam orice conditii de pret, chiar daca pt asta ar trebui sa-si amaneteze viitorul, si care nu au drepturi sau nu si le cunosc.
    Suntem intr-adevar o piata perfecta atat pentru desfacere cat si pentru productia unor bunuri.
    Activele sunt la preturi minime...? s-ar putea sa fie adevarat dar deocamdata nu inteleg la ce active ne referim.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Anonim

    Active: terenuri, parti sociale in firme afectate de criza, concesiuni ieftine... . Desigur ca in media oficiala pe care o consuma cei multi nu o sa vezi nici o data realitatea. Multi au o imagine apocaliptica despre economie, insa situatia nu e atat de prapastioasa; cu cat incerci sa ai o imagine de ansamblu, cu atat devii mai rezervat. E valabila si reciproca: cu cat te rezumi la o feliuta din intreg, cu atat mai mult crezi ca armaghedonul e dupa colt.

    RăspundețiȘtergere
  5. ... stiu si eu cazuri de italieni care vand terenuri agricole unor britanici aflati cu cloacele pe stoc in porumbii... capitalei.

    Unii sunt de-a dreptul retardati si n-ar putea sa se manifeste in alt domeniu de "bisnit".

    Sa fie vorba si de transele 2+3, tragerile si emisiunile de obligatii... ajutorul BNR dat statului pentru indatorarea la dobanzi ceva mai mici... si bancilor de a mai spera in stabilizarea dimensiunilor... gaurilor negre?

    In media oficiala citesc despre revenirea economica... din TIII 2008.

    Feliuta aia... s-ar putea sa fie cam tot... intregul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai AC, cata rautate. Adica nu mai e nimic de cumparat? Nimic nu merge? Incepe campania bancara de primavara, oare de ce?

    RăspundețiȘtergere
  7. ... bara face parte din joc. :)

    @Akhenaton

    "Bancherii" joacă de ani de zile la cacialma. Puţini s-au prins de meşcherie însă "partenerii" de joc(fazanii) au rămas fără... penaj.

    RăspundețiȘtergere