Pagini

marți, 15 septembrie 2009

Cursul RON/EUR

Dupa cum bine se observa, speranta se vinde cel mai bine acum. Fara sa mai comentez declaratiile pline de optimism care vin dinspre BNR sau politic, continuarea scaderii economiei romanesti este evidenta.

Cauzele principale care vor duce la o depreciere a leului:
- In primul rand blocajul din justitie. Cu toate ca instantele erau destul de aglomerate, greva justitiabililor nu face decat sa creasca stocul de solicitari nesolutionate, cu implicatii economice. Cazurile de insolventa, faliment, modificarile la registrul comertului sau inceperea de executari silite sunt amanate, creând astfel probleme reale celor care au de recuperat creante, si a caror continuitate depindea intr-o oarecare masura de aceste creante. Practic, blocajul financiar se adanceste, aducand noi falimente.

- Scaderea economica, care la sfarsitul acestui an este posibil sa fie scrisa cu doua cifre. Orice veste negativa privind indicatori care masoara nivelul economiei duce inevitabil la o depreciere a monedei nationale.

- Instabilitatea politica, circul electoral si disfunctionalitatile institutionale.

- In cazul unei deprecieri consistente, BNR-ul nu va interveni pe piata monetara decat in cazul in care nivelul monedei este sustenabil. Daca puterea de cumpararea leului nu este adecvata la realitatea economica, exista riscul cheltuirii inutile a unei parti din rezerva valutara.

- Avand in vedere accizele se vor calcula in 2010 in functie de cursul de la 1 oct 2009, interesul finantelor este sa stranga cat mai multi lei la buget, fapt care ma face sa cred ca, cel putin cateva saptamani, cursul va fi lasat liber.

- Elementele predictibile pe care le-am sintetizat si publicat in iunie raman valabile.

Avantaje:
- accelerarea curatarii economiei romanesti de afacerile nerentabile;
- reglarea si adaptarea pietei imobiliare la conditiile economiei locale;
- indatorarea peste masura a unor persoane (fizice/ juridice), urmata de falimentul lor poate constitui o adevarata lectie de economie din care se poate invata;
- cenzura si dezinformarea practicate pana acum pe media se vor dilua semnificativ;
- vor apare oportunitati de achizitii foarte profitabile pe termen mediu.

Update 17.09.2009
Reactii in lant: blocajul din economie -> (firmele inregistreaza restante la credite -> incepe executarea garantiilor firmelor) -> cresterea somajului -> cresterea restantelor la credite a persoanelor fizice -> executarea garantiilor persoanelor fizice -> deprecierea monedei nationale (sau adecvarea puterii de cumparare la realitatea economica). Rationament valabil si fara ipotezele dintre paranteze. Esential este sa nu uitam ca aceste procese se petrec intr-un interval de timp, acum importanta fiind tendinta.

2 comentarii:

  1. salutare. tu nu ai credite in valuta? sa stii ca nu toti avem cultura economica si ca atare poate am incasat.o bine cu deprecierea asta.
    poate ar fi mai bine sa se ofere solutii pentru a ne proteja impotriva raului de 1eur=5 lei sau si mai sus. ce spun eu de fapt? avem problema, cum facem sa o minimizam pana la anulare? eu nu vreau faliment individual, nici national, vreau sa achit rata la banca pentru casa in care stau acum. felicitari pentru blog. il iau in fiecare zi la purecat:). sporuri. Nicu

    RăspundețiȘtergere
  2. Economia functioneaza organic. Empiric, daca azi exista o tendinta de a consuma din resursele viitoare, maine aceste resurse trebuie palatite; ca atare membrii comunitatii nu vor mai cheltui la fel de mult pe bunuri, rezulta astfel o scadere a profiturilor firmelor, iar economia respectiva nu mai este atractiva, deci moneda nemafiind cautata/ceruta, se depreciaza.

    Flotarea cursului face parte din paradigma monetarista a vremurilor noastre.

    Tu iti vindeai munca (si primea salariu) la un pret de X lei. Munca ta era ceruta de firme care produceau si vindeau. Daca vanzarile au scazut, munca ta nu mai are aceeasi valoare (exact ca si ronul).

    Problema reala este ca, cu cat se incearca diminuarea temporara a evolutiilor economice normale, cu atat datoria publica creste, si pe termen lung mediul de afaceri nu va fi atractiv prin fiscalitate crescuta.

    O solutie pentru cei care au un grad de indatorare extrem de ridicat este adoptarea legii falimentului pers. fizice, fara de care, dupa executarea silita a garantiei, debitorul ramane dator pana la achitarea totala a debitului restant.

    Ca si in afaceri, in orice tranzactie exista riscuri care trebuie asumate. Nu toti castiga.

    RăspundețiȘtergere