Pagini

luni, 20 decembrie 2010

Ce ne așteaptă în 2011

Șomajul real va continua să crească și veștile proaste care vor ține prima pagină vor perpetua starea de frica/ incertitudine care determină un comportament de economisire.

Prima consecință va fi o cerere din ce în ce mai redusă (comparativ cu perioadele precedente) pentru toate bunurile și o presiune suplimentară pe reducerea prețurilor. Singura excepție vor fi produsele indispensabile (alimente, medicamente, utilități) a căror cerere este ușor inelastică, fapt ce va determina și o schimbare în structura consumului individual și renunțarea la calitate, la anumite servicii și la alte bunuri de folosință îndelungată.

A doua consecință va fi continuarea scădereii încasărilor bugetare, noi 'aparente' reduceri de cheltuieli inutile, dar reduceri reale de personal bugetar. Bani de la FMI nu vor mai veni, cel mai probabil finanțele vor ieși pe piața externă pentru noi împrumuturi ca să acopere 'deficitul' bugetar. Tendințele de deflație se vor accentua, iar creșterile nejustificate de prețuri la produsele de monopol (carburanți, energie) vor împinge tot mai multe firme spre zona nefiscalizată a economiei. Sperietoarea celor care văd statul ca fiind în centrul universului, numită deflație va ajuta banca centrală să facă față așa-ziselor presiuni de depreciere; faptul că FMI-ul nu mai consideră necesar un nou împrumut pentru o țară a cărei faliment ar fi cauzat mari pierderi întregii regiuni dovedește acest lucru.

Piața imobiliară va continua să scadă, deci cei care au lichidități și vor să cumpere vor trebui să mai aștepte deoarece mai este loc mult pentru scăderi substanțiale; piața muncii și creditarea vor fi ca și inexistente. O bancă mare ca și active și-a anunțat deja intenția de a părăsi piața romînească. Și asta în condițiile în care nivelul lichidității în sistemul bancar este destul de bun. Singurul motiv îl văd în anticipările proprietarilor privind profitul băncii, așteptări care tind spre zero (nu mai comentez creșterea cheltuielilor cu provizioanele).

Mișcări sociale de amploare nu vom avea nici anul viitor; o mișcare socială presupune existența unui grup social închegat în jurul unui interes comun sau o populație conștientă de propriile drepturi și interese. Nici una din acestea nu există în Romania.

Serviciile oferite de stat (învățămînt, sănătate, justiție) își vor continua trendul de scădere a calității. Fiscalitatea este posibil să mai crească din semestrul al doilea, dar numai dacă ieșirea pe piețele externe pentru noi împrumuturi se va dovedi prea costisitoare sau nu va reuși la dimensiunile propuse. O variantă la creșterea fiscalității o reprezintă introducerea/ creșterea co-plății în serviciile oferite de stat. Același lucru de fapt, numai că majorarea o vor suporta numai cei care vor apela la asemenea servicii.

Anul viitor mai mult ca sigur că nu vom avea: inflație mare sau hiperinflație, creștere economică, deprecierea accentuată a leului față de alte valute, reluarea creditării, stoparea căderii la imobiliare, o majoritate care să gîndească mai mult decît pînă acum - cu emigrarea asta chiar nu mai sînt șanse :-)) , dobînzi mai mari la depozite, terminarea crizei și reluarea creșterilor, ... (lista rămîne deschisă).

6 comentarii:

  1. in 2011 romanii vor merge mai mult in concedii in strainatate; scaderile de pe piata imobiliara vor fi cel mult la nivelul anului 2010; o sa fie primele cresteri pe sold la credite; inflatie mica; multinationalele vor inregistra cresteri de cifre de afaceri; exporturile vor continua sa creasca; dobanzile vor continua sa scada; nici o banca nu se va retrage din Romania si evident ca nu se va inregistra niciun faliment in domeniu; Romania in schimb va inregistra crestere economica (desigur ca INS va trebui sa fie inventiv, da' nu-s ingrijorat ca de asta); vor creste vanzarile auto; vor fi mai multe asteptari pozitive in ceea ce priveste viitorul atat in tara dar si pe afara; va creste gradul de absorbtie a fondurilor europene; bursa va creste; si in 2011, la mai multi decat anul asta, le va merge mai bine.

    in esenta nu te-am contrazis cu nimic dar fara indoiala ca observi diferenta de nuanta...

    vorbeam zilele trecute cu un client foarte lovit de criza si il intrebam cum vede 2011; a raspuns ca are 3000 de salariati si nu are de ales: trebuie sa se astepte la mai bine altminteri va fi mai rau pentru cei 3000 de oameni care traiesc din salariul lui

    ai putea sa incerci si tu sa fi mai optimist... macar pentru cititorii tai

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. vala,
    Citeste cu atentie modul in care autorul si-a formulat scenariile, punand la o baza o idee, o cauza, un efect, ceva.
    Daca ai face si tu la fel cu predictiile tale ar fi altceva, altfel totul se duce la cosul meu de gunoi ca flame.
    Si inca ceva, ai un stil de a copia (gen maimuta sau papagal) in toate postarile tale ce zice altcineva, un fel de Gica Contra; fii si tu mai inventiv, fii un Ilie Moromete, ca maine poimaine iesi la pensie, zau asa :)

    RăspundețiȘtergere
  3. poti fii optimist daca ai ceva baze, ceva concret.
    acum nu este cazul, dimpotriva bazele si bunul simț arata ca va fii mai rau in 2011.

    totusi, ce banca pleaca din .ro?

    RăspundețiȘtergere
  4. @ mobutu

    http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/volksbank-a-sasea-banca-locala-este-pusa-la-vanzare-se-vor-gasi-cumparatori-7793518

    RăspundețiȘtergere
  5. @vala

    Cu ce-l ajuta optimismul pe clientul lovit de criza?
    Si Octavian Radu declara că 2010 trebuie să fie mai bun, altminteri ne ia dracu' pe toti. Probabil si asta are... zeci de salariati... pe 500 lei/luna.
    Daca bișnițu' lui e viabil doar pe salarii de 500 lei/luna, sclavii lui ar avea șansa unui nou început, iar în cazul ăsta singurul pe care-l va lua dracu' nu e altul decât... Octavian Radu.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ vala

    sînt de acord cu tine ca articolul nu emană prea mult optimism, nici nu am avut intentia asta cu acest articol - care incearca sa prevada pentru 2011.

    de fapt starile de spirit (optimism,pesimism,frica, ...) se transmit foarte bine prin imagini, mai putin prin text. adica e mult mai usor sa influentezi starea de spirit a unui individ prezentind o serie de imagini sau un personaj public care îi spune la tv ca va fi ok de la anul. pentru ca un text sa-ti lase o impresie, sa te influenteze la sentiment, trebuie in primul rind sa-l parcurgi; eu cred ca cei care au rabdare sa-l parcurga sint oameni interesati de subiect, de informatie, oameni care cauta sa se informeze si care au ajuns pe site-ul meu (care nu e atit de vizibil in internet ca siteurile de media) in cautarile lor. acesti oameni nu cred ca au nevoie sa fie 'incurajati, imbarbatati,...'. pentru asta trebuie doar sa deschida tv-ul.

    in schimb, partea buna care o vad eu in toata aceasta criza, pentru ca, asa cum zici, exista si o abordare constructiva, o voi prezenta in articolul urmator (e prea lung textul pt un comentariu).

    RăspundețiȘtergere