Pagini

marți, 8 iunie 2010

Formatarea statului - singura soluție a crizei

Am asistat cu toții zilele acestea la justificări politice ale intervenționismului etatist, cărora nu pot să le acord decît cel mai slab calificativ posibil, intervenționism care are însă și o parte pozitivă: duce la falimentul statului și mă face să sper că lucrurile se vor îndrepta.

Premisa de la care plec este că orice discuție despre etică și moralitate în contextul acțiunii statului în economie este utopică. Acest tip de discuții apar atunci cînd se caută justificări pentru impunerea de noi constrîngeri. De ce? Pentru simplul motiv că norme de etică și moralitate nu există într-o piață liberă (am subliniat norme pentru a evidenția caracterul artificial, ne-real al acetui cuvînt și imposibilitatea de a fi aplicat în afara gîndirii sociale); există doar nevoi, competitivitate, eficiență, concurență, iar inteligența primează. Fiecare poate ajunge la maximul său de potențial; aici apare diferența care demonstrează totul - noi toți nu suntem egali începînd de la naștere, nu avem același potențial, aceeași inteligență și aceeași capacitate de muncă. Cum nu avem nici aceleași caracteristici fizice.

Jocul pieței libere stă tocmai în aceste diferențe firești, naturale. Și acum să introducem în acest sistem de ecuații statul, așa cum este el astăzi.

Statul, prin reprezentanții săi, își fundamentează amestecul în economie (poți să citești jaf, furt, ... ) pe principiul ireal că toți suntem egali. Și cum nici în logică nu poți să pleci de la o premisă falsă și să obții o concluzie adevarată, iată că o dată cu trecerea timpului aceasta axiomă a logicii este validată de evidență. Egalitarismul care mimează oarecum caritatea socială este marea eroare a socialiștilor din toate timpurile; de fapt este o perdea din ce în ce mai subțire de credibilitate în ochii maselor, menită să ascundă incapacitatea, fapte ilicite, ... , într-un cuvînt lipsa oricăror așa zise norme de etică și moralitate în acțiunea statului care își legitimează astfel naționalizarea fraudei și își asumă rolul imposibil de arbitru al concurenței. Tocmai din această cauză criza în care se află statul are doar o singură soluție, și anume reformarea din temelii și redefinirea acestuia.

Puterea simbolică a statului va scădea cu fiecare constrîngere impusă, care va scoate și mai mult în evidență rolul de parazit al conducătorilor.

Urmarea în viața adevărată ...

PS: un punct de plecare în reformă - interzicerea finanțării statelor prin împrumuturi, ceea ce ar putea să oblige la o oarecare eficiență.

3 comentarii:

  1. Propunerea de privatizare a statului duce cu gandul al SIF-uri.
    Firmele sunt mai bine administrate de cand au devenit parte componenta a SIF-urilor?
    Nu mi se pare ca s-ar fi schimbat ceva in functionara lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Deceneu

    Comentariul tau cred ca era pentru articolul precedent - 'exercitiu de imaginatie', in care am schitat un scenariu posibil pentru a reforma statul.

    Sincer sa fiu, nu cred ca cel mai bun reper in incercarea de a re-gindi si re-forma statul (la general vorbind) este comportamentul imbecil si haotic (de altfel perfect mulat pe opinia pubilica) pe care l-a avut si il are poporul român.

    RăspundețiȘtergere
  3. Scuze de confuzie.

    In ce priveste "re-gindi si re-forma statul" nu trebuie sa inventam roata.
    Statul roman functioneaza ca un stat captiv al lumii interlope.
    Poporul nu are nici o influenta in functionarea statului, nici prin vot, pentru ca toate ofertele sunt identice.
    Cetatenii ar putea avea influenta in orientarea politici (care nu e haotica pentru ca are o directie bine stabilita spre o societate de tip latino-american), daca ar fi organizati in ONG-uri politice.

    RăspundețiȘtergere