Pagini

luni, 8 februarie 2010

Plantele etnobotanice şi 'statul'

În teorie, într-o economie normală de piaţă orice produs poate fi găsit la vânzare. Cumpărătorii aleg pe baza nevoilor lor ce bunuri cumpără, ca atare selecţia este facută de piaţă prin întâlnirea cererii cu oferta.

Şi aici apare vicierea funcţionării economiei de către ceea ce (încă) numim stat. Exemplul plantelor etnobotanice este actual şi destul de clar: pe piaţă există cerere, însă statul decide în locul cumpărătorului că aceste produse sunt nocive şi, într-un puseu de grijă exagerată faţă de supuşii săi, se pregăteşte de zor să intervină în piaţă şi să interzică produsele. Sau poate că şi acest tip de magazine va avea aceeaşi soartă ca şi alte afaceri rentabile, de exemplu farmaciile, care sunt plafonate demografic. Cu alte cuvinte, nu ai nici o şansă să-ţi deschizi o farmacie într-o zona în care mai există şi alte farmacii. De ce? Fiind o afacere care merge bine, interesul 'statului' este reducerea pe cât posibil a concurenţei.

Pe scurt, problema se reduce la a lăsa sau nu piaţa să decidă care produse îşi merită locul la raft şi care nu.

Din punctul meu de vedere, lipsa oricăror îngrădiri din partea statului - care să distorsioneze oferta - reprezintă primul pas în ieşirea din criză; de acord că e un pas mic, dar ar putea fi un început.

Dpdv juridic contractul de vânzare-cumpărare, care poate fi prezumat în cazul oricărei vânzari, este bilateral, cu titlu oneros, consensual şi translativ de proprietate. Vânzătorului îi revine obligaţia conservării bunului până în momentul predării, şi răspunde pentru acesta în cazul viciilor ascunse. Cumpărătorului îi revine obligaţia de a-şi asuma toate consecinţele ce decurg din deţinerea dreptului de proprietate, precum şi responsabilitatea utilizării bunului respectiv. Tot codul civil ne precizează că fiecare persoană majoră este răspunzatoare de actele şi faptele juridice pe care pe produce. Din această perspectivă, intervenţia satului în economie este negativă, şi poate fi interpretată ca fiind:
- totalitară - pentru că, pe de o parte împiedică satisfacerea unor nevoi, iar pe de altă parte distorsionează raportul cerere/ofertă;
- neproductivă - pentru că interzicerea tranzacţionării unor bunuri va duce inevitabil la dispariţia profiturilor, implicit la scăderea veniturilor din taxe.

Schimbând premisa initială - aceea a unei economii de piaţă - cu premisa unui socialism prost înţeles şi aplicat, putem să spunem că majoritatea populaţiei habar nu are cu ce să-şi satisfacă nevoile, iar statul îşi justifică existenţa prin grija faţă de cei mulţi şi proşti, şi decide în locul gloatei. Prima urmare este o schimbare a structurii consumului, următoarea fiind formarea unor mentalităţi de turmă, în care părerile personale nu mai conteaza (de fapt aproape că nici nu mai există, neavând un fundament şi o motivaţie reală). Continuând raţionamentul, libera iniţiativă este sufocată, toţi asteptând ca statul să le rezolve problemele - aici se altoieşte din plin şi încrederea în promisiunile electorale.

Socialiştii spun ca ei ştiu mai bine ce nevoi ai tu şi ce bunuri ar putea să-ţi satisfacă acele nevoi. Probabil că aceşti socialişti ar ajunge să susţină că Dumnezeu a fost de vină că a plantat pomul cu fructul interzis în Rai, şi nu Adam că ar fi mâncat din acel fruct, el fiind de fapt o victimă. Şi aberaţiile socialiştilor nu se opresc aici.

În concluzie, fiecare persoană este răspunzătoare pentru actele şi faptele sale, şi consecinţele trebuiesc asumate de fiecare. Dacă vom continua să refuzăm să ne asumăm responsabilităţile ce decurg din acţiunile noastre, favorizăm prin asta socialismul, intervenţiile etatiste şi nivelul de trai scăzut.

5 comentarii:

  1. farmaciile nu mai merg bine de ceva timp,au mari intarzieri de plata,statul intarzie luni de zile platile,sant cazuri in care depozitele executa farmaciile,nu e deloc bun exemplul

    RăspundețiȘtergere
  2. @anonim
    stiu foarte bine ce zici tu, dar asta se intampla de putin timp. legea la care fac eu referire este data de ani buni, iar profiturile au fost destul de mari.
    in germania, de ex, daca vrei poti sa-ti faci o farmacie chiar langa una care functioneaza, nimeni nu te opreste sa o faci. sunt in joc banii tai, iar daca tu crezi ca va merge, e ok.

    RăspundețiȘtergere
  3. Te prevalezi de principiul libertatii contractuale desi stii ca intre conditiile de validitate ale contractelor se afla si cea a scopului ilicit/imoral asa cum il defineste legea. Ori daca legiuitorul defineste acest tip de tranzactii ca fiind ilicite nu mai avem ce sa comentam. Daca noi doi cadem de acord si incheiem un contract prin care tu imi vinzi inima sau un plaman printr-un contract bilateral, oneros, consensual si translativ de proprietate totul e ok?
    In ce priveste problema magazinelor de droguri discutia e alta. Spice shopurile au aparut cu binecuvantarea baietilor cu ochi albastri, discutiile cu privire la inchiderea lor se poarta de un an de zile. Autoritatile au de castigat din existenta acestor magazine, dar trebuie sa faca fata unui mic scandal public. In acelasi timp cred ca e doar primul pas spre reglementarea functionarii acestora si nu spre interzicerea lor. Probabil ca vor aparea norme de vanzare, vor fi scoase anumite sortimente, va fi interzisa vanzarea catre minori samd, dar in nici un caz nu vor fi interzise. Afacerile cu droguri sunt printre cele mai banoase, la fel ca si tutunul, cafeaua si alcoolul. In vremuri de criza crezi ca statul isi va taia singur o sursa de venit?
    http://asybaris.blogspot.com/2009/09/afaceri-de-criza-drogurile-legale.html

    RăspundețiȘtergere
  4. @asybaris

    "intre conditiile de validitate ale contractelor se afla si cea a scopului ilicit/imoral asa cum il defineste legea."

    Activitatile economice sunt nici morale nici imorale, ci amorale.

    De ce ma rog nu e ok sa-ti vand un plaman? Referinta legii la scopul ilicit-moral in cazul unei unei tranzactii liber-consimtite (exercitate fara violenta), nu inseamna altceva decat incalcarea dreptului de proprietate.

    RăspundețiȘtergere
  5. @asibarys

    "Ori daca legiuitorul defineste acest tip de tranzactii ca fiind ilicite nu mai avem ce sa comentam."

    Asta ca sa nu mai spun ca, acum 20 de ani, continutul blogului tau si al acestuia de exemplu, ar fi fost considerate de catre "leguitor", fara drept de apel, si ilicite si imorale, iar tu si daniel ati fi infundat, probabil, puscaria...

    RăspundețiȘtergere