Pagini

sâmbătă, 30 mai 2009

Dezbatere: Inflatia - urmatorul pas?

Plecand de la o simpla constatare am incercat sa creionez un posibil scenariu al evolutiei viitoare a crizei economice.

In piata imobiliara observ o inflorire a constructiilor noi de tip birouri, constructii incepute relativ recent. Pe de alta parte, exista numeroase ansambluri rezidentiale care au inghetat la diferite stadii de dezvoltare, in principal din cauza lipsei finantarii. Per ansamblu, criza isi face simtita prezenta pe deplin.

Intrebari: De ce se construiesc in continuare, destul de mult, imobile de birouri? De ce nu mai asteapta dezvoltatorii respectivi sa scada si mai mult preturile la furnizori? De ce spatii pentru birouri cand multe firme se restrang sau chiar inchid?

Raspunsurile la asemenea intrebari cred ca sunt cele mai sanatoase dpdv economic si au cea mai mare legatura cu realitatea. Sigur ca multe informatii vehiculate pe media nu pot constitui o baza pentru previziune, iar o alta categorie de informatii este inaccesibila publicului.

Prima observatie - finantarea: astazi, cand creditarea este inghetata si multi dezvoltatori inceteaza lucrul pe santiere, construieste numai cine dispune de lichiditati.

Optiunea pentru proprietati comerciale de tip birouri pare cea mai profitabila in ipoteza revenirii economiei, adica adauga valoarea cea mai mare terenului. In plus, timpii de executie sunt mai mici decat in cazul proprietatilor rezidentiale cu destinatie de locuinta.

Plecand de la premisele ca in timp de criza preturile scad si ca numai cine dipune de lichiditati poate face investitii, apare invariabil intrebarea: De ce acum?

La aceasta intrebare cheie gasesc doua potentiale raspunsuri contradictorii. In primul rand previziunile oamenilor respectivi indica o accentuare a inflatiei pe principalele valute, si, ca atare, acum ar trebui transferate lichiditatile in active reale. In al doilea rand, poate nivelul preturilor este cel mai scazut acum (deci cel mai propice achizitionarii), urmand ca trendul crescator sa-si revina.

Continuarea cresterii somajului si a fiscalitatii nu sunt semnale de revenire a economiei, rationament validat de stagnarea creditarii. Rezulta clar ca preturile vor continua sa scada, cel putin pe termen mediu.

Singura concluzie care o pot desprinde: acum este momentul transferului lichiditatilor in active reale, valoarea prezenta a banilor urmand sa fie afectata consistent de inflatie.

10 comentarii:

  1. si cam ce active ati sugera, va rog?

    RăspundețiȘtergere
  2. in caz de inflatie care ar fi activele in care am putea sa ne refugiem ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Scopul articolului este de a dezbate ideea: Va fi sau nu inflatie?

    In caz afirmativ, depinde de logica economica a fiecaruia in ce isi va investi lichiditatile, precum si de marimea lichiditatilor detinute.

    Variante posibile sunt: proprietati imobiliare generatoare de venituri (spatii comerciale, birouri, hotel, depozit), afaceri carora le-a scazut pretul si momentan au probleme, energie si resurse, aur fizic.

    Fara pretentia de a fi singurele variante de investire, va invit sa postati parerile voastre legate de acest subiect.

    RăspundețiȘtergere
  4. În momentul de faţă România este în plin proces de dezinflaţie, iar Europa se pregăteşte de deflaţie. Aşa că fundul sacului nu a fost încă atins din punctul de vedere la preţurilor. Mai avem puţin de aşteptat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu ceream o consultanta propriu-zisa. Ma intrebam oare daca nu cumva activele insesi pot deveni la fel de inutile ca si banii?
    Exceptand poate aurul.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Anonim

    Putem merge oricat de departe cu scenariul privind criza si inflatia, dar in urma lor raman capacitatile de productie, forta de munca, calificarile personalului, bunurile imobile si mobile, ... . Urmarile crizei vor fi la nivel de perceptie a valorii si de schimbare a cuantificarii valorii (din punct de vedere monetar). Juridic, criza va schimba si multi dintre proprietarii actuali ai bunurilor, ca urmare a hibelor actualului sistem financiar, dar asta e alta discutie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Unele active pot deveni inutile din moment cei care mai au lichiditati ,vor ramane fara valoarea lor, consumul va scade si asa mai departe ,este un cerc vicios ,vor trebui multi ani de acumulare pana cand roata se va porni din nou.Cei care au trait anul 1996 poate va aduceti aminte ca in cateva luni s-a ramas fara puterea de cumparare a economiilor adunate in multi ani de munca.

    RăspundețiȘtergere
  8. Deocamdata, preturile in ochii potentialilor cumparatori pt imobiliare sunt supraevaluate, chiar si comparate cu nivelul salariului mediu etc sau alti indicatori. Totusi, se poate intampla ca preturile la active (rosii, masini si apartamente) sa se comporte diferite, adica unele sa scada (apartamente, masini sau salariile) si altele sa creasca (mancare, utilitati, benzina). Poate ati observat ca mancarea continua sa se scumpeasca (chiar si in Euro), utilitatile etc, pentru ca fara ele nu se poate traii in timp ce aceia care nu au nici o locuinta sau masina amana cumpararea si stau pur si simplu cu chirie sau merg cu RATB-ul.
    FED-ul incearca sa faca pe consumator sa scoata banii de la saltea creand inflatie ei sperand ca asa cum au pompat cu lichiditate pe piata vor putea sa o retraga cand inflatia va creste.
    Poate sfatul lui Jim Rogers de a cumpara agricultural commodities pentru ca fermierilor nu li s-au dat imprumuturi coroborata cu seceta de la noi ar putea fi un loz castigator pt achizitia de active in pofida 'asigurarilor' cu care ne blagoslovesc guvernantii nostrii ca preturile nu vor creste.

    B

    RăspundețiȘtergere
  9. Genial, Daniel!
    Intr-adevar, bancherii si clientii apropiati lor se simt cu "plasa de siguranta" sub picioare. Ei stiu ca nu au cum sa piarda, ca nu pot decat sa castige. Ei nu se indoiesc ca piata va reveni pe crestere. Stiu asta, pentru ca ei, nu altcineva, sunt chiar cei care orchestreaza mersul economiei sau, daca place mai bine, inflatia.
    Am spus cam acelasi lucru si in ultimul comentariu la articolul de pe www.khris.ro cu banca ce si-a trimis angajatii in concediu pe 3-5 ani!
    Felicitari pentru articolele scrise!

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Bogdan Glavan

    In toamna trecuta s-a apasat puternic butonul crizei, iar acum cel al revenirii. Dar numai emotional; in realitate, efectele crizei (somaj, stoparea creditarii, ...) nu pot fi inlaturate doar prin simple declaratii si campanii propagandistice. Sunt sigur ca mai trebuie si o gandire economica celor care administreaza finantele si banca centrala.

    Simpla inflamare a optimismului nu tine de foame maselor. Explicatia acestei inflamari din ultima perioada poate avea doar scopul calmarii relative a spiritelor pana in momentul in care interesele mari fac cartile astfel incat sa obtina maximum din ce si-au propus.

    RăspundețiȘtergere